Εναρκτήρια ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού Χαράλαμπου Μπονάτσου στην Φιλοθέη

Εναρκτήρια ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού Χαράλαμπου Μπονάτσου στην Φιλοθέη

0

Παρουσίαση του δημοτικού συνδυασμού “συμμετέχω” και των πρώτων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων

 

 

Φίλες και Φίλοι,

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για την παρουσία σας εδώ σήμερα και πραγματικά νιώθω πολύ συγκινημένος. Μου δίνετε δύναμη και σας ευχαριστώ από καρδιάς.

 

Βρισκόμαστε μαζί στην πρώτη εκδήλωση, στην επίσημη πρώτη της νέας δημοτικής παράταξης “συμμετέχω”. Μιας παράταξης που γεννήθηκε από την ανάγκη της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών, των σκέψεων για τα προάστιά μας, όλων αυτών που αποτελούν την βάση για τα έργα και την υλοποίησή τους. Μιας παράταξης, που γεννήθηκε από την αγωνία όλων εμάς που βαρεθήκαμε να βλέπουμε κινήσεις εντυπώσεων, αυτοπροβολής και δημοσίων σχέσεων και αναζητούμε λύσεις ουσίας.

Το “συμμετέχω” είναι μια ευρεία ομάδα που ζητά ως μέλη ενεργούς πολίτες. Μια ομάδα που δεν βλέπει διαχωριστικές γραμμές, αλλά εστιάζει στην σύγκλιση, με γνώμονα την γνώση των τοπικών προβλημάτων, την διάθεση για προσφορά, τον αλληλοσεβασμό, το πνεύμα συνεργασίας και την αγάπη για την Φιλοθέη, το Νέο Ψυχικό και το Ψυχικό.

Στο “συμμετέχω” οι άνθρωποι είμαστε όλοι ισάξιοι. Κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, είναι πρόβλημα όλων μας. Όλοι μας νοιαζόμαστε, όλοι ενδιαφερόμαστε και όλοι μαζί δουλεύουμε και δίνουμε λύσεις.

Είμαι ο Χαράλαμπος Μπονάτσος, Μπάμπη με ξέρουν όλοι, είμαι επικεφαλής του “συμμετέχω”, θέτω εαυτόν στην διάθεση των πολιτών του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και ζητώ την στήριξή σας.

Πολλοί από εσάς με γνωρίζετε και με εμπιστεύεστε γιατί όπως μου λέτε, είμαι καλό παιδί, ακέραιος και δοτικός. Σήμερα θέλω να γνωρίζετε όλοι ότι είμαι και αποτελεσματικός και διεκδικητικός και ξέρω να πετυχαίνω τους στόχους μου! Αυτά τα γνωρίσματα τα ξέρουν όσοι συνεργάστηκαν μαζί μου. Διοικώ μια επιχείρηση με περίπου 35 εργαζόμενους και έχω καταφέρει στα χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης να έχω δημιουργήσει σήμερα μία πολύ αναγνωρίσιμη και αγαπητή επιχείρηση στο Νέο Ψυχικό.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ εδώ και 20 και πλέον χρόνια, είναι για μένα μεράκι και αγάπη. Πολιτικά και αυτοδιοικητικά, ανδρώθηκα δίπλα στον Θάνο Βεζυργιάννη, τον οραματιστή Δήμαρχο του Νέου Ψυχικού, τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε κυριολεκτικά το Νέο Ψυχικό και το μετέτρεψε από έναν μικρό και μάλλον απρόσωπο Δήμο στις παρυφές του Δήμου Αθηναίων, σε ένα παράδειγμα πρωτοπορίας, βιωσιμότητας, καινοτομίας και ομορφιάς. Το έργο του υπήρξε τεράστιο και αναγνωρίσθηκε διεθνώς, με πολυάριθμες βραβεύσεις σε όλον τον κόσμο.

Ο -ενιαίος πια- Δήμος μας είναι ο τόπος μου, ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στο Νέο Ψυχικό γεννήθηκα και έζησα. Και στα τρία όμως προάστια του Δήμου μας περπάτησα και έκανα παρέες, δημιούργησα φιλίες και συνεργασίες. Πολλοί από εσάς τους φίλους και συμμαθητές μου, σήμερα είστε εδώ.

Γνωρίζω τον Δήμο μας πολύ καλά. Γνωρίζω τους δρόμους, τις πλατείες, τα σπίτια, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία κάθε κοινότητας ξεχωριστά. Γνωρίζω τους ανθρώπους, έχω ζήσει μαζί τους, μαζί σας, στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

Είτε θεσμικά μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε ως ενεργός πολίτης μέσα από συλλόγους, είτε ως απλός ιδιώτης, έχω σταθεί και στέκομαι στο πλευρό των συμπολιτών μου και έχω προσφέρει άμεσα και έμπρακτα, χωρίς να αναζητώ μέσα από αυτό την προσωπική προβολή ή την καταξίωση.

Η ίδρυση της δημοτικής αυτής παράταξης από μία ομάδα ικανών στελεχών και η δήλωση της υποψηφιότητάς μου, έρχονται ως απάντηση στην ανάγκη μας να αλλάξουμε τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, όταν οι περισσότεροι δήμοι πρωτοπορούν και καινοτομούν, εμείς εξακολουθούμε να δίνουμε ακόμα την μάχη της λακκούβας και του φωτισμού, καθηλωμένοι σε νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος. Κουραστήκαμε να δίνουμε τις ίδιες και τις ίδιες μάχες, κουραστήκαμε να μην μπορούμε να λύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα. “Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι” λέει ο λαός και δυστυχώς, κάπως έτσι πορεύεται ο Δήμος μας. Ό,τι δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε, το εγκαταλείπουμε ή το καταργούμε. Τα παρτέρια της πόλης μας μένουν να ξεραίνονται και αφού ξεράθηκαν, στο Νέο Ψυχικό τα ξηλώσαμε, τα σιντριβάνια τα αφήνουμε εκτός λειτουργίας και μετά τα χαρακτηρίζουμε εστίες μολύνσεως τα ξηλώνουμε και αυτά. Και εκτός από κεφάλι, ο Δήμος μας κόβει και δέντρα, που όλοι πια βλέπουμε ότι έχουν λιγοστέψει αισθητά.

Όταν λοιπόν ακόμα παλεύουμε να λύσουμε τα στοιχειώδη, αλήθεια πιστεύετε ότι θα λύσουμε τα σημαντικά προβλήματα; Ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε έργο υποδομής; Πώς να ονειρευτούμε έργα υποδομής και νέους αθλητικούς χώρους, όταν δεν συντηρούνται καν οι υπάρχοντες;

Πού είναι  το όραμα;

Το Σαββατοκύριακο που μόλις μας πέρασε, επισκεφθήκαμε την έκθεση ERGO TEC, μια έκθεση με τεράστιο ενδιαφέρον για τους Δήμους, στην οποία παρουσιάστηκαν μηχανήματα έργου, ιδέες που μέσω χρηματοδοτήσεων μπορούν να δώσουν λύσεις και να καλύψουν τα κενά. Είτε πρόκειται για οχήματα που λειτουργούν αυτόματα, είτε πρόκειται για εξοπλισμό καινούργιας τεχνολογίας που διευκολύνει και απλοποιεί τις εργασίες, εμείς δεν έχουμε ούτε ένα! Την στιγμή που άλλοι Δήμοι έχουν ήδη αναζητήσει και υλοποιούν καινοτόμες λύσεις, εμείς παραμένουμε ουραγοί.

Γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε προσωπικό, ότι δυσκολευόμαστε πχ στην καθαριότητα γιατί μας λείπουν εργάτες. Οι εργαζόμενοι στον Δήμο μας είναι πλέον λιγότεροι, αυτό είναι γεγονός. Έχουμε ρεκόρ αριθμού υπαλλήλων που έχουν μετακινηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, μέσω της “κινητικότητας”. Βλέπετε, από την παρούσα Διοίκηση δεν έχουμε φύγει μόνον αρκετοί αιρετοί. Την εγκαταλείπουν και υπάλληλοι. Και όχι επειδή είναι τεμπέληδες, όπως άκουσα να λένε, αλλά γιατί προφανώς δεν έχουμε καλό εργασιακό περιβάλλον.

Θα περίμενε όμως κανείς ο Δήμος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, κάθε τρόπο για να τους στηρίξει και για να είναι και οι πολίτες πιο ευχαριστημένοι.

Και μια που θίξαμε την υποστελέχωση του Δήμου, μας απαντούν συνεχώς ότι η Κυβέρνηση στερεί υπαλλήλους από τους Δήμους. Είναι όμως έτσι; Μια ματιά στους κοντινούς μας Δήμους, δίνει την καλύτερη απάντηση. Όποιος αιτείται, παίρνει. Όποιος κινείται έξυπνα, καλύπτει τις ανάγκες του. Ακόμα και εκεί, λύσεις υπάρχουν. Υπάρχουν προγράμματα, μέσω των οποίων με έναν σωστό σχεδιασμό, μπορούν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες, εκεί που υπάρχουν ελλείψεις. Για να μπορούμε να μιλάμε πλέον για εύρυθμη λειτουργία και για την συνεχή εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Στην υπηρεσία καθαριότητας για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι χωρίς να έχουν στην διάθεσή τους ικανά μέσα, έχουν πια εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.  Σε μία εποχή που άλλοι δήμοι έχουν αξιοποιήσει προγράμματα και έχουν εκσυγχρονίσει τον στόλο τους, εμείς αρνούμαστε να προοδεύσουμε.

Στους όμορους Δήμους, τα υπηρεσιακά οχήματα είναι πλέον ηλεκτρικά. Στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού όμως, δεν υπάρχει καν σταθμός φόρτισης! Τεχνολογικά, βρισκόμαστε 10 χρόνια πίσω. Εάν δεν αλλάξει αυτό το κομμάτι, δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα της πόλης μας. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, ας τα διεκδικήσουμε, ας τα πάρουμε! Και θα τα διεκδικήσω και θα τα πάρουμε!

Τι διαφορετικό θα κάνουμε εμείς; Θα προσλάβουμε εξειδικευμένους ειδικούς συμβούλους -προβλέπονται αυτές οι θέσεις- για να παρακολουθούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα, να υποβάλουν μελέτες και αιτήσεις ένταξης σε αυτά. Γιατί αυτή είναι η δουλειά των εξειδικευμένων συμβούλων, το να εργάζονται για το καλό του Δήμου και των δημοτών. Και όχι το να προσλαμβάνονται για να γράφουν διθυραμβικά δελτία τύπου, στα οποία εξυμνείται ο Δήμαρχος. Οι κάτοικοι του Δήμου μας είμαστε βαριά φορολογούμενοι πολίτες και έχει έρθει η ώρα, τα χρήματα αυτά που δίνουμε, να τα βλέπουμε να μετουσιώνονται σε έργα. Είναι αδικία γι αυτούς που προσφέρουν τα μέγιστα στον δημόσιο κορβανά και να μην απολαμβάνουν έστω και ένα μέρος από αυτά που δίνουν.

Οι αθλητικοί χώροι είναι ελάχιστοι, δεν επαρκούν πια για τα παιδιά μας και τους Συλλόγους. Σήμερα συζητάμε ακόμα για την συντήρηση του Κυριακίδειου Αθλητικού Κέντρου. Ο κύριος Κυριακίδης έχει στείλει 4 επιστολές, που ξεχειλίζουν παράπονα και αγανάκτηση για το Κυριακίδειο, αλλά και για την απαξίωση προς το πρόσωπό του και την περιφρόνηση των επιστολών που έστειλε. Για εμάς όμως, στο “συμμετέχω”, οι πολίτες που μας επισημαίνουν τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται ως ενόχληση, δεν τους θεωρούμε γραφικούς και γκρινιάρηδες. Τουναντίον, είναι αρωγοί και τους ευχαριστούμε.

Προγράμματα για νέους και εφήβους δεν υπάρχουν και τους βλέπουμε να γυρίζουν στις πλατείες. Θα ενεργοποιήσουμε την Επιτροπή Νεότητας, που σε αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει συνεδριάσει μόνο μία φορά και θα προσκαλέσουμε τους νέους να έρθουν να στελεχώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας. Εμείς, η παράταξη της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, θα καλέσουμε τους νέους επιτέλους να εμπλακούν και οι ίδιοι, να παίξουν ενεργό ρόλο και με τις δικές τους ιδέες θα προχωρήσουμε στην πόλη του 21ου αιώνα. Κι όλοι εμείς, οι έμπειροι Αυτοδιοικητικοί θα διδάξουμε τους αυριανούς αυτούς πολίτες. Γιατί ο Δήμος μας, δεν έχει μόνο Ιστορία. Έχει και συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια καλούμαστε να την προετοιμάσουμε σήμερα.

Στον αγώνα για να κερδηθούν οι εντυπώσεις σήμερα φτάσαμε να διαφημίζονται ως έργο τα αυτονόητα. Η Δημοτική Αρχή σήμερα, έχει συμπεριλάβει στον απολογισμό της ως πολιτιστικό έργο τις εκδηλώσεις Μνήμης του 1922 που μάλιστα τις υλοποίησα εγώ προσωπικά ως αντιδήμαρχος. Μα, είναι μόνο αυτό έργο πολιτισμού; Η οργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων;  Έργο πολιτισμού θα ήταν και η ανακαίνιση και η διαμόρφωση του Σούρλειου και του Βαλιάδη, η δημιουργία ενός θεάτρου, η αξιοποίηση του Καρύδειου Πολιτιστικού Κέντρου στη Φιλοθέη που είναι κλειστό πάνω από τρία χρόνια. Η διαμόρφωση του υπογείου χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, που έχει επιφάνεια 1.200 τ.μ. και χάσαμε για μία ακόμα φορά την ευκαιρία να πάρουμε χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Γιατί; Διότι δεν ήμασταν ικανοί να συντάξουμε την απαιτούμενη μελέτη!

Έργα λοιπόν, έργα ουσίας σε κάθε τομέα και όχι παιχνίδια εντυπώσεων. Αυτό υπόσχεται το “συμμετέχω”.

Σε επίπεδο καθημερινότητας, μια βόλτα στους δρόμους του Δήμου μας, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς όχι μόνον ότι δεν έχουν γίνει έργα, αλλά και ότι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ούτε αυτά που βρήκαμε από τους προηγούμενους. Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, ένας από τους πλουσιότερους δήμους της χώρας μας και έχει δρόμους που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα.

Στη Φιλοθέη μόνο το 20% έχει δίκτυο ομβρίων με αποτέλεσμα κάθε χειμώνα να γίνονται οι δρόμοι χείμαρροι.

Στην Φιλοθέη, οι χάρτες οδοσήμανσης που υπάρχουν στις πλατείες εδώ και 15 χρόνια έχουν πια βανδαλιστεί. Βέβαια να σας ενημερώσω ότι άλλοι Δήμοι έχουν εγκαταστήσει πλέον ηλεκτρονικούς. Εμείς πάλι, ας συντηρούσαμε τουλάχιστον αυτά που βρήκαμε.

Οι μαρμάρινες οδοσημάνσεις της Φιλοθέης έχουν σπάσει και δεν έχουν αντικατασταθεί. Τα ίδια βέβαια και στο Ψυχικό, που θα μπορούσε να έχει πολύ ωραίες οδοσημάνσεις.

Αλλά και στο Νέο Ψυχικό οι μεταλλικές χαλάσανε και ξέφτισαν πια. Κι επειδή πολύς λόγος έχει γίνει από την σημερινή Δημοτική Αρχή για την ενιαία αισθητική ταυτότητα του Δήμου, οι μαρμάρινες οδοσημάνσεις της Φιλοθέης, που θυμίζουν παραδοσιακό οικισμό, θα έπρεπε σήμερα να κοσμούν όλο τον Δήμο. Το “συμμετέχω” αυτό θα το κάνει!

Η φυσιογνωμία του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού έχει αλλοιωθεί, σε όλα τα επίπεδα. Το βαρύτερο όμως πλήγμα το έδωσε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2020 και ο οποίος για πρώτη φορά, ουσιαστικά καταργούσε τα Προεδρικά Διατάγματα που προστάτευαν τον χαρακτήρα της Φιλοθέης και του Ψυχικού ως κηπουπόλεων, δίνοντας δικαίωμα για ανέγερση επιπλέον ορόφων και τετραγωνικών.  Έναν Νόμο που, επειδή όπως ανέβηκε στην διαβούλευση μήνα Αύγουστο, δεν τον πήρε είδηση κανείς εγκαίρως. Τον μάθαμε μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2022 από οχλήσεις πολιτών, αλλά ήταν ήδη αργά. Στο διάστημα αυτό χτίστηκαν γύρω στα 80 τερατουργήματα, που αλλοίωσαν σαφώς την φυσιογνωμία. Και αυτό δυστυχώς όχι μόνον δεν είναι αναστρέψιμο, αλλά έχει και συνέχεια. Γιατί ακόμα και σήμερα, που έστω και εκ των υστέρων ψηφίστηκε η τροπολογία που προστατεύει τις συγκεκριμένες περιοχές, οι άδειες οικοδομών που έχουν ήδη εκδοθεί εξακολουθούν να ισχύουν. 45 άδειες έχουν δοθεί, μόνο στο Ψυχικό και στην Φιλοθέη το τελευταίο διάστημα και λίαν συντόμως θα ξεκινήσουν κι οι μπουλντόζες να δουλεύουν και μέσα στα επόμενα κοντινά χρόνια, θα δούμε κι άλλα μεγαθήρια να υψώνονται. Οι πληγές που προκάλεσε στον τόπο μας η ολιγωρία θα σημαδέψουν ανεξίτηλα τις δύο κηπουπόλεις.

Εδώ, λίγα μέτρα πιο κάτω, δίπλα στον στίβο της Φιλοθέης, ρίχνονται τσιμέντα νυχθημερόν για ένα νέο τερατούργημα, που θα αλλοιώσει όλη την οπτική γύρω από το πάρκο.

Και βέβαια, η τροπολογία που προστάτευσε Ψυχικό και Φιλοθέη, άφησε έξω το Νέο Ψυχικό, που μπορεί μεν να μην είναι κηπούπολη, διέπεται όμως από συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο με προβλεπόμενες χρήσεις γης, που πλέον καταστρατηγείται. Δεν αξίζει αυτή η αδιαφορία, δεν αξίζει αυτή η αδικία στο Νέο Ψυχικό. Ως υποψήφιος Δήμαρχος, σας καλώ όλους να στηρίξετε τις κινητοποιήσεις που άμεσα ξεκινούν. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα! Γιατί όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα!

Έχω πει ήδη πολλά και θα μπορούσα να σας πω ακόμα περισσότερα για το Πρόγραμμά μας. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν θα το δείτε αποτυπωμένο σημείο προς σημείο, ξεκάθαρα, ρεαλιστικά και κατανοητά. Στο ψηφοδέλτιό μας, θα βρείτε ανθρώπους της εμπειρίας και της δουλειάς. Η ομάδα μας ήδη σήκωσε τα μανίκια και δουλεύει.

Λαχτάρα και φιλοδοξία μας είναι να δούμε τον Δήμο μας πρώτο στην οργάνωση, στην ασφάλεια, στην τεχνολογία. Όπως αρμόζει στην ιστορία μας και όπως μας αξίζει.

Σας καλώ να συμμετέχετε σε έναν νέο Δήμο καινοτόμο!

Σας καλώ να συμμετέχετε στην αλλαγή σελίδας!

Σας καλώ να συμμετέχετε στην αντιμετώπιση των μύριων καθημερινών προβλημάτων!

Σας καλώ να συμμετέχετε στον σχεδιασμό των μεγάλων υποδομών για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό!

Σας καλώ να συμμετέχετε όλοι ενωμένοι, για να κάνουμε όλοι μαζί, με ήθος και ευπρέπεια την πόλη μας πρωτοπόρα, ανθρώπινη, λειτουργική και πολιτισμένη. Μια πόλη που αξίζει στους κατοίκους της!

Σας καλώ να συμμετέχετε στον συνδυασμό των έργων και όχι των λόγων, της ουσίας και όχι των εντυπώσεων!

Σας καλώ να συμμετέχετε στο “συμμετέχω”!

Σας ευχαριστώ πολύ!