Η νομοθετική ρύθμιση και η τύχη του Νέου Ψυχικού

Η νομοθετική ρύθμιση και η τύχη του Νέου Ψυχικού

Εφημερίδα “Θόρυβος” Μάιος 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι κάτοικοι του Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού απέδειξαν για ακόμη μία φορά τη δύναμη και την αγάπη για τον τόπο τους. Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν  και σε συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς συλλόγους  του Δήμου μας χτύπησαν καμπανάκι στην Δημοτική Διοίκηση για την άλωση των προαστίων μας από τα οικοδομικά τερατουργήματα.

Φίλες και φίλοι, η καταστρατήγηση των Προεδρικών Διαταγμάτων και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου από τον ΝΟΚ 4759/20 έγινε γνωστό από τις δικές σας οχλήσεις και αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Εσείς σηκώσατε την σημαία του “ΘΕΛΩ”, του “ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ”, του ΔΙΚΙΟΥ και με την επιμονή σας γνωστοποιήσατε σε όλους μας και κυρίως στον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή τον αυτονόητο μονόδρομο που δεν ήταν άλλος από την τροπολογία που ψηφίστηκε την Μεγάλη Τρίτη 11/4/2023.

Η ΝΙΚΗ είναι μόνο δική σας και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα εξής στοιχεία:

  1. Στην προσφυγή κατά των αδειών που κατατέθηκε από την δημοτική αρχή, στην σελίδα 4, στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται ότι «Μόλις περί τα τέλη του θέρους 2021 περιήλθαν εις γνώση του Δήμου μας, κατόπιν πολλών διαμαρτυριών, τα στελέχη μιας σειράς οικοδομικών αδειών…». Το θέρος του 2021 αντιλήφθηκαν τον Νόμο του 12. Τον 4759/20 ακόμα δεν τον έχουμε καν ακούσει.
  2. Η ενεργοποίηση του Δημάρχου για τον 4759/20 που καταστρατηγεί Προεδρικά Διατάγματα αρχίζει το Νοέμβριο του 2022, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται σε όλα τα ΜΜΕ και δείχνουν και τα στοιχεία. Αρχικά ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να τον εξουσιοδοτήσει να εκδώσει οδηγία προς την Πολεοδομία. Μια οδηγία που θα απαγόρευε να εκδίδονται άδειες στηριζόμενες στον συγκεκριμένο νόμο. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι νομικοί στο επάγγελμα να του εξηγήσουν την ματαιότητα μας έκδοσης εκείνος άγνωστο για ποιο λόγο ενώ και ο ίδιος είναι νομικός και συνεπώς γνωρίζει την ισχύ μιας τέτοιας απόφασης μας ροκανίζει άλλες 40 ημέρες.
  3. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 τον ΝΟΚ που καταστρατηγούσε τα Προεδρικά Διατάγματα και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τον περιβόητο 4759/20 θα τολμούσα να πω ότι ουδείς ασχολήθηκε και ίσως ουδείς εξ ημών γνώριζε. Ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχεται ότι τους πρώτους 20 μήνες μετά την ψήφιση του ΝΟΚ, τον οποίο ισχυρίζεται ότι γνώριζε, βρισκόταν σε μία προσπάθεια να φτιάξει πολεοδομία στον Δήμο μας και εκεί τελειώνουν οι ενέργειές του.

Συνεπώς η αλήθεια είναι ότι η ΝΙΚΗ ανήκει σε εσάς όλους! Ανήκει στους Νεοψυχικιώτες, στους Φιλοθεάτες και στους Ψυχικιώτες που πιέσατε τη Διοίκηση του Δήμου μας, τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και την Κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση δεν έχει καθαρογραφεί είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το Ψυχικό αλλά και η Φιλοθέη μας δικαιώθηκαν μεν αλλά με πολλά τραύματα και πληγές στην φυσιογνωμία τους. Όλοι συμμετέχουμε στην λύπη για τις πληγές τους, αλλά ταυτόχρονα  χαιρόμαστε για την δικαίωσή.

ΤΟ ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ

Δυστυχώς το Νέο Ψυχικό παραμένει αδίκως εκτός νομοθετικής ρύθμισης με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί τελείως η γειτονιά μας.  Βλέπετε και θα βλέπετε και στο μέλλον κτίρια που κρύβουν τον ουρανό,  που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία. ΤΟ ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Και αυτό σήμερα δεν μπορεί η συγκεκριμένη διοίκηση να το σταματήσει.

Γιατί όμως το λέω; Είναι πολιτική τακτική να δείχνω ότι δεν εμπιστεύομαι την παρούσα Δημοτική Αρχή; ΟΧΙ. Και θα σας το αποδείξω!

Γράφουν στον τοπικό τύπο ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αυτό μάλιστα πρωτοακούγεται και στο γνωστό διαδικτυακό μπλογκ «ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ – ΦΙΛΟΘΕΗ – ΨΥΧΙΚΟ» όπου στριμώχνεται ο Δήμαρχος από τις δικές σας φωνές και αναγκάζεται να καλέσει στο τηλέφωνο τον διαχειριστή και να υποσχεθεί προφορικά την εκπόνηση του Σχεδίου. Μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενέργεια δεν έχει γίνει και δεν έχει αναφερθεί ούτε σε Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει επίσης καν αναφορά να ενταχθούμε σε σχετική δράση στο ταμείο Ανάκαμψης παρότι για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Αυτά και μόνο αυτά δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ίσως κάποια στιγμή  πιεστούν, κάνουν δυο πρόχειρες κινήσεις και μας τις παρουσιάσουν ως σωτήριες, στην καλύτερη θα μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον το Νέο Ψυχικό να γίνεται μια πυκνοχτισμένη πόλη που θα θυμίζει ανάλογες όμορων Δήμων.

Πώς λοιπόν να δω σαν σωτήρα τον άνθρωπο, τον πολιτικό που μας εξαίρεσε; Πώς να εμπιστευτώ αλήθεια την Δημοτική Αρχή  που αλλοίωσε την φυσιογνωμία ολόκληρου του Δήμου;

Πιστεύουν  ακράδαντα ότι έκαναν το καλύτερο! Αν αυτό είναι το καλύτερο τότε τι άλλο τους μένει να κάνουν; Το όραμά τους έχει ήδη τελειώσει.  Η διοίκηση Γαλάνη θα μείνει στην τοπική μας ιστορία σαν την διοίκηση των οικοδομικών τερατουργημάτων που θα θυμίζει μια  χρονική περίοδο άλλων εποχών που αλλοίωσαν παρόμοια την Χώρα μας.

Η πρόταση – λύση

Ο Δήμαρχος Αλίμου κινήθηκε άμεσα και στις 30 Μαρτίου εκδικάστηκε η προσφυγή του προς οικοδομική άδεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ). Η απόφαση του Ε΄ Τμήματος, όπου εκδικάστηκε η προσφυγή αναμένεται να εκδοθεί περί το φθινόπωρο. Στην συνέχεια η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ώστε να υπάρχει τελική απόφαση. Αυτή είναι η πιο σύντομη λύση αφού μάλιστα έχουμε κοινό Δικηγόρο, τον κύριο Βασίλη Παπαδημητρίου ο οποίος γνωρίζει τα πολεοδομικά του Νέου Ψυχικού άριστα αφού ο πατέρας του και ο ίδιος ήταν οι βασικοί νομικοί συνεργάτες του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη.

Εμείς σε συνεργασία με τους Περιβαλλοντικούς Συλλόγους της πόλης αλλά κυρίως με εσάς τους ευαισθητοποιημένους πολίτες έχουμε την διάθεση και την βούληση να προβούμε στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την διασφάλιση της Φυσιογνωμίας και της ισορροπίας του τόπου μας.

Για το «συμμετέχω»

Χαράλαμπος Γ. Μπονάτσος

Υποψήφιος Δήμαρχος Νέου Ψυχικού -Φιλοθέης – Ψυχικού