Μύλος με τα θερινά Προγράμματα απασχόλησης των παιδιών!

Μύλος με τα θερινά Προγράμματα απασχόλησης των παιδιών!

Του Χαράλαμπου Γ. Μπονάτσου – Υποψήφιου Δήμαρχου Φιλοθέης-Ψυχικού – Επικεφαλής του συνδυασμού «συμμετέχω»

Τεράστια σύγχυση προκλήθηκε σχετικά με τα καλοκαιρινά προγράμματα απασχόλησης των μαθητών του Δημοτικού, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού εξυπηρετώντας τους εργαζόμενους γονείς.

Τα Προγράμματα αυτά αποτελούν μια όμορφη ψυχαγωγική, κοινωνική και παιδαγωγική δράση και απασχολούν δημιουργικά και με ασφάλεια τους λιλιπούτειους κατοίκους του Δήμου μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αρμόδιος φορέας για την διοργάνωση των εν λόγω Προγραμμάτων είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης – Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ),  που φέτος κατάφερε να προκαλέσει μία τεράστια σύγχυση φέρνοντας, εντελώς αναίτια όπως αποδείχθηκε, σε αδιέξοδο τους γονείς των παιδιών, με ορισμένους εξ αυτούς να αναγκάζονται να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις είτε σε ιδιώτες είτε σε όμορους δήμους.

 

Επιπλέον, ενώ μέχρι και το 2019 η διαδικασία των εγγραφών είχε ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα Μάιο, επιτρέποντας στους γονείς των μαθητών του δημοτικού να κάνουν τα σχέδιά τους και να κανονίσουν τις άδειες τους, έχουμε φθάσει ήδη στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και οι αρμόδιοι έχουν χάσει τον μπούσουλα.

Ένα σύντομο ιστορικό

Μέχρι το 2019, τα προγράμματα θερινής απασχόλησης οργανώνονταν σε κάθε Κοινότητα του Δήμου μας -οι «Αθλοπαιχνιδιές» στο Νέο Ψυχικό, οι «Χαρούμενες Διακοπές» στο Ψυχικό και οι «Δημιουργικές Επιλογές» στην Φιλοθέη. Το 2020 και το 2021, λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του Covid, πολύ σωστά ο Δήμος περιόρισε τα Προγράμματα στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού, που διέθετε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους επαρκούς μεγέθους, για την εξασφάλιση της τήρησης των μέτρων.

Οι πρώτοι κακοί οιωνοί

Το καλοκαίρι του 2022 τα μέτρα όπως όλοι θυμόμαστε χαλάρωσαν και επιστρέψαμε με ανακούφιση στην κανονικότητά μας. Αυτό βέβαια δεν ίσχυσε για τα καλοκαιρινά προγράμματα, που ανακοινώθηκαν για δύο μόνον από τις τρεις Κοινότητες του Δήμου μας (Φιλοθέη και Νέο Ψυχικό), εξαιρώντας το Ψυχικό εντελώς αναίτια. Οι γονείς αντέδρασαν και μετά από πιέσεις της τότε Αντιδημάρχου Παιδείας Αλίκης Γκιζελή προς τους αρμοδίους για την διοργάνωση, το θέμα τακτοποιήθηκε και το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κανονικά και στο Ψυχικό.

Κάθε πέρσι και καλύτερα όμως! Γιατί φέτος, που πλέον έχει σημάνει λήξει συναγερμού για την πανδημία και ενώ γονείς και παιδιά περίμεναν να ξαναδούν τα προγράμματα να πραγματοποιούνται και στις τρεις Κοινότητες του Δήμου μας, η ΔΗΚΕΦΙΨ ως αρμόδιος φορέας, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε πολλά τοπικά blog, αλλά και στην σελίδα του Δήμου την σχετική διαφημιστική αφίσα, καλώντας τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δύο μόνον Κοινότητες, την Φιλοθέη και το Νέο Ψυχικό, με την ανάρτηση να αναπαράγεται και στις προσωπικές σελίδες πολλών στελεχών της Διοίκησης.

Έκπληκτοι οι γονείς του Ψυχικού, που για μία ακόμη χρονιά η Κοινότητά τους φαινόταν να εξαιρείται, αντέδρασαν και ζήτησαν εξηγήσεις για την άδικη αυτή εξαίρεση.

Τσίρκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το θέμα πήρε διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ανέλαβε να δώσει εξηγήσεις για λογαριασμό της Διοίκησης Γαλάνη η Αντιδήμαρχος Ελένη Ζέππου, που ισχυρίστηκε ότι στο Ψυχικό δεν υπήρχε «ικανός αριθμός συμμετοχών». Πώς όμως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, εφ’ όσον Πρόγραμμα για το Ψυχικό εξαρχής δεν είχε εξαγγελθεί -σύμφωνα με την διαφημιστική αφίσα τουλάχιστον; Πώς θα δήλωναν οι κάτοικοι συμμετοχή σε ένα ανύπαρκτο πρόγραμμα; Η κυρία Ζέππου δήλωσε επίσης ότι στις άλλες δύο Κοινότητες υπάρχουν 1200 αιτήσεις -αριθμός ρεκόρ δηλαδή.

Σε διάλογό της με σχολιαστή, η Αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι εάν πραγματοποιείτο το Πρόγραμμα στο Ψυχικό, θα γινόταν για 5 μόνον παιδάκια, κάτι που θα ήταν οικονομικά ασύμφορο. Εν συνεχεία η Αντιδήμαρχος, με περισσή αλαζονεία ειρωνεύτηκε τον συνομιλητή της καλώντας τον να γίνει ο ίδιος χορηγός, γιατί για τόσο μικρό αριθμό παιδιών, τα προγράμματα «θα βγουν πανάκριβα και οι οικογένειες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν και ούτε ο Δήμος μπορεί να βάλει τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη χωρίς λόγο». Όταν η Αλίκη Γκιζελή (πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας) της απήντησε ότι οι συμμετοχές πέρσι ήταν πολύ περισσότερες, η κυρία Ζέππου επέμεινε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, κατηγορώντας μάλιστα την πρώην συνάδελφό της ότι ομιλεί χωρίς στοιχεία.

Και πάλι αναρωτιόμαστε: ο μικρός αριθμός των συμμετοχών στο Ψυχικό, από πού προκύπτει; Ενδεικτικά, πόσα παιδιά συμμετείχαν πέρσι στο Πρόγραμμα που τελικά πραγματοποιήθηκε στο Ψυχικό; Μάλλον περισσότερα από 5. Επιπλέον, είναι αποδεκτή συμπεριφορά Αντιδημάρχου αυτή, να αντιδικεί με τον συνομιλητή της, τον απλό πολίτη και δημότη, και να τον ειρωνεύεται;

Η κυρία Ζέππου βέβαια δεν δίστασε να υποτιμήσει και τη νοημοσύνη μας, ισχυριζόμενη ότι «Ποτέ δεν είπε η ΔΗΚΕΦΙΨ ότι δεν θα γίνει (πρόγραμμα) και στο Ψυχικό! Όπως όμως είναι λογικό, για να γίνει χρειάζεται συμμετοχή!». Όταν αναρτάται αφίσα της ΔΗΚΕΦΙΨ που αναγγέλλει προγράμματα μόνο στο Νέο Ψυχικό και στην Φιλοθέη, δεν είναι αυτονόητο ότι το Ψυχικό εξαιρείται; Και πώς θα δηλωθεί συμμετοχή σε προγράμματα που δεν έχουν αναγγελθεί;

Τέλος η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο κόστος των Προγραμμάτων, λέγοντας ότι το 2018 -επί Διοίκησης Ξυριδάκη δηλαδή- «ο Δήμος χρέωνε 80 ευρώ την εβδομάδα για κάθε παιδάκι ενώ σήμερα το κάνει μα 35 ευρώ για κάθε παιδάκι συμπεριλαμβανομένης της σίτισης! Τα έξοδα είναι πολλά και το ποσό των 35 ευρώ την εβδομάδα για κάθε παιδάκι ελάχιστο!», με την διάψευση να έρχεται λίγο αργότερα από την κυρία Φ.Α. (τα στοιχεία υπάρχουν αποθηκευμένα), παλαιότερα εργαζόμενη στα θερινά προγράμματα, που της απαντά ότι το 2018 το κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί ήταν 40€ και όχι 80€. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;

Τρικυμία εν κρανίω!

Κι αφού κυκλοφόρησε η αφίσα που διαφήμιζε τα προγράμματα μόνον για το Νέο Ψυχικό και την Φιλοθέη, αφού η Αντιδήμαρχος βγήκε να μαλλιοτραβηχτεί στα κοινωνικά δίκτυα για το θέμα και να μιλήσει για τα 5 παιδάκια του Ψυχικού, ήρθε και το Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Ιουνίου και μας έστειλε αδιάβαστους: διότι στην εισήγηση του θέματος με τίτλο «Έγκριση της υπ’ αριθμ. 59/2023 απόφασης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φιλοθέης – Ψυχικού (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.) περί τιμολογιακής πολιτικής του καλοκαιρινού προγράμματος «ΑΘΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΕΣ 2023», πληροφορούμαστε ότι στις 8 Μαΐου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΦΙΨ έχει εγκρίνει την οργάνωση του προγράμματος Αθλοπαιχνιδιές 2023, στις Κοινότητες Νέου Ψυχικού και Ψυχικού. Στην δε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διευκρινίστηκε τελικά ότι ούτε αυτό ίσχυε, διότι όπως μας είπε η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ, το ΔΣ είχε εγκρίνει την διοργάνωση προγραμμάτων και στις τρεις Κοινότητες, εκ παραδρομής όμως η τρίτη δεν συμπεριελήφθη στην καθαρογραμμένη απόφαση. Διαβεβαίωσε δε το σώμα ότι το ενδιαφέρον και από τις τρεις Κοινότητες ήταν έντονο και οι αιτήσεις πάρα πολλές, 1200 στο σύνολο.

Το γιατί, ενώ είχε εγκρίνει την οργάνωση των Προγραμμάτων και στις τρεις Κοινότητες, στην αφίσα της η ΔΗΚΕΦΙΨ  διαφήμιζε ότι το Πρόγραμμα θα πραγματοποιείτο μόνο στις Κοινότητες Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης, με ό,τι επακολούθησε, παραμένει μυστήριο. Επιπλέον, έκθετη μένει και η Αντιδήμαρχος κυρία Ζέππου, που διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι στο Ψυχικό θα συμμετείχαν τα περίφημα 5 παιδάκια όλα κι όλα -αλήθεια, από πού προέκυπταν αυτά τα στοιχεία που μετ’ επιτάσεως παρέθετε;

Το θέμα θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα πολλά ευτράπελα της Διοίκησης Γαλάνη, στην οποία δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά, με φορείς, Αντιδημάρχους, επικεφαλής και αρμόδιους με τρικυμία εν κρανίω, που προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι έχουν εγκρίνει, τι έχουν διαφημίσει και τι έχουν αποφασίσει και να αναλώνονται σε καβγάδες και μαλλιοτραβήγματα, παραπληροφορώντας, προκαλώντας σύγχυση και προσβάλλοντας τους δημότες.

Η πρόταση του «συμμετέχω»

Πώς θα αντιμετώπιζε το θέμα των καλοκαιρινών Προγραμμάτων το «συμμετέχω»; Μα με την κοινή λογική:

  1. Σχεδιασμός θερινών προγραμμάτων, κοστολόγηση, καθορισμός ελάχιστου αριθμού συμμετοχών για την πραγματοποίησή τους.
  2. Έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση γονέων (αφίσες, ερωτηματολόγια, ομαδικά email από τον Δήμο) από τον μήνα Απρίλιο και με συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα σχεδιαζόμενα προγράμματα, αλλά και τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό συμμετοχών.
  3. Σε περίπτωση που σε κάποια Κοινότητα δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός, ενημέρωση των γονέων και πρόταση εναλλακτικών λύσεων, είτε στα Προγράμματα των άλλων Κοινοτήτων είτε σε συνεργασία με τοπικά αθλητικά σωματεία.

Στην ασάφεια, την ανικανότητα, τους διαδικτυακούς καβγάδες, τις παλινωδίες και το χάος, το «συμμετέχω» απαντά ξεκάθαρα, λογικά, αξιόπιστα, οργανωμένα και κυρίως αποτελεσματικά!

 Το ως άνω άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα “τοπικά νέα, στο τεύχος 801, Α’ δεκαπενθήμερο Ιουνίου 2023