Μόνο το Πράσινο σχολείο μπορεί να αποκαλείται «Πρότυπο»

Μόνο το Πράσινο σχολείο μπορεί να αποκαλείται «Πρότυπο»

0

Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά και με την ανάγκη για προσαρμογή στα νέα πράσινα δεδομένα της εποχής μας. Τα αποτελέσματα αυτής της προσαρμογής συνδέονται άρρηκτα με την ουσία της εκπαίδευσης, με προεκτάσεις ακόμη και στα μαθησιακά αποτελέσματα των παιδιών. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η ψύξη και η θέρμανση, η ποιότητα του αέρα επηρεάζουν καταλυτικά τις συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό των σχολικών τάξεων και συμβάλλουν σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον. Οι συνθήκες θερμικής άνεσης των σχολικών αιθουσών συμβάλλουν στην ανάπτυξη δημιουργικού και θετικού κλίματος, ενισχύουν την επίδοση των μαθητών και δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Ένα περιβαλλοντικά και ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολικό περιβάλλον αυξάνει την αυτοεκτίμηση των εκπαιδευόμενων, επηρεάζει θετικά τη ψυχολογική τους διάθεση και συνεπικουρεί εν τέλει στη διάδοση της γνώσης αλλά και στη δημιουργικότητά τους.

Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων εννοούμε τη θερμομόνωση κτηριακού κελύφους, την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου, την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης-ψύξης-αερισμού, την αλλαγή των φωτιστικών με έξυπνης τεχνολογίας led, φωτοβολταϊκά πάνελ κ.ά. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μας συγκροτημάτων, θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ενεργειών φιλικών ως προς το περιβάλλον. Επιπροσθέτως, θα βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην οικονομική ελάφρυνση των Δημοτών μας που ταλανίζονται από την ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση πολλές τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονταν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (οι περιφέρειες ήταν υπεύθυνες για την διανομή των κονδυλίων) έδιναν τη δυνατότητα στους δήμους για την απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων. Σχεδόν όλοι οι Δήμοι του Βορείου Τομέα Αττικής (Δήμος Χαλανδρίου, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Δήμος Παπάγου-Χολαργού, Δήμος Νέας Ιωνίας, Δήμος Μεταμόρφωσης και Δήμος Βριλησσίων) εκμεταλλεύτηκαν τα  προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των δημοτών τους  . Μεγάλος απών ήταν ο Δήμος μας ο οποίος χωρίς προφανή διάθεση ανάπτυξης δεν κατέθεσε φακέλους, με αποτέλεσμα τη μηδενική χρηματοδότηση του !!!

Για μένα και ιδιαίτερα για τον υποψήφιο Δήμαρχο μας Χαράλαμπο Μπονάτσο ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα “Πρότυπα” σχολεία είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεται ο απερχόμενος Δήμαρχος. Πρακτική του τα τελευταία χρόνια ήταν μόνο η αντιμετώπιση της καθημερινότητας με εργασίες όπως βαψίματα, αντικατάσταση ειδών υγιεινής κ.ά χωρίς έναν ουσιαστικό, σοβαρό σχεδιασμό για τη μετεξέλιξη των σχολείων του Δήμου μας σε Πράσινα σχολεία.  Για εμάς πραγματικά “Πρότυπα” σχολεία είναι μόνο τα Πράσινα και με γνώμονα αυτό θα ενεργήσουμε την επερχόμενη 5ετή θητεία.  Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μέσα στα σχολεία αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου μας, η Φιλοθέη και το Ψυχικό αποτελούν κηπουπόλεις και το Νέο Ψυχικό πρωτοπόρος ανακύκλωσης και “Καθαρής Πόλης”. Πώς γίνεται  λοιπόν σε έναν τέτοιο Δήμο να εξαιρούνται τα σχολεία αυτής της Πράσινης λογικής;   Η Πράσινη Συμφωνία και η Πράσινη Μετάβαση αποτελούν το μεγάλο Πράσινο Στοίχημα για τον Δήμο μας. Χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις που θα φέρουν τους δημότες πιο κοντά στις Πράσινες Πολιτικές. Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα πολύ ορθό μέτρο είναι να καταστήσουμε όλα τα σχολεία μας Πράσινα. Έτσι θα δημιουργηθεί μία νέα εποχή Πράσινης Κουλτούρας που θα ξεκινά από το σχολείο και ο μαθητής θα εκπαιδεύεται ώστε διαμορφώνοντας μια Πράσινη Αντίληψη, να αποκτήσει Πράσινη Συνείδηση.

Καλώ λοιπόν προσωπικά, όλους τους δημότες να μας εμπιστευτούν με τη ψήφο τους την 8η Οκτωβρίου γιατί έχουμε όρεξη, έχουμε σχέδιο και ξέρουμε πώς να το υλοποιήσουμε!!!

Γιατί Μαζί Μπορούμε Περισσότερα!

Γιατί Μαζί Μπορούμε Καλύτερα!

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”

 

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ